HVOF / HVOF-Hybrid

HVOF / HVOF-Hybrid

HVOF (High Velocity Oxygen Fuel)

HVOF-ruiskutuksessa suuri määrä polttokaasuja (Nestekaasu + happi) syötetään suurella paineella ruiskun polttokammioon, jossa se syttyy.

Seurauksena on suurnopeuksinen kaasuliekki.

Hienojakoinen pinnoitejauhe syötetään typen avulla aksiaalisesti liekkiin, joka antaa partikkeleille sopivan sulatilan ja erittäin suuren nopeuden. Liekin nopeus onkin suurimmillaan yli 2000 m/s. Liekin lämpötila on noin 2700 oC

Tartuntalujuus ja huokoisuus ovat parasta mahdollista luokkaa.

Suurnopeusliekkiruiskutus on parhaimmillaan volframkarbidi- ja kromikarbidipinnoitteiden valmistuksessa, joskin menetelmällä saadaan kaikilla metallisilla pinnoitteilla paras mahdollinen tartunta ja pinnoitteen tiiveys.

”HVOF” ruiskutus:

Menetelmä on nykyaikaisin ja laadukkain termisen ruiskutuksen pinnoitusmenetelmä. Menetelmä on otettu laajemmin käyttöön vasta 90 – luvulla. Saavutettava pinnoitteen tiiveys ja tartunta alustaansa ovat avanneet aivan uusia mahdollisuuksia metallisten pinnoitteiden käytölle niin valmistavassa teollisuudessa, kuin huolto- ja korjaustoiminnassakin.

”HVOF” eli suurnopeusliekkiruiskutukselle löytyy jatkuvasti uusia sovelluskohteita.

Menetelmä syrjäyttää joissain määrin muita pinnoitusmenetelmiä, mutta ei tee niistä mitään tarpeettomaksi. Tyypillisimpiä sovelluksia ovat paperi- ja painokonetelojen valmistus, pallo- ja läppäventtiilien valmistus, pumppujen valmistus, suihkumoottoreiden valmistus sekä kaikkien näiden huolto ja korjaustoiminta.

Eroosion, abraasion sekä kavitaation torjunnasta löytyy menetelmälle jatkuvasti lisää kohteita. Yleisimmät pinnoiteaineet ovat volfram- ja kromikarbidiseokset, haponkestävä teräs, inconel 625, kupari, alumiinipronssi, kromiteräs sekä lukuisat muut erikoisseokset.

Pinnoituslaitteisto on melko kallis ja suuri kokonaisuus. Pinnoitustyöt tehdään pääasiassa pinnoitusyrityksen tiloissa, jolloin voidaan varmistaa parhaiten laadukas lopputulos.

Soita tai tule käymään niin kerromme mielellämme lisää pinnoitusten mahdollisuuksista.

Kuvassa tiivisterenkaan HVOF-pinnoitus.